Hava Durumu

Engelliler, rampada patinaja devam!

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2019 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2019 08:12

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 21.01.2019 tarih ve 96413503-010.06.01-4 sayılı ve 2019/1 no'lu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk imzalı genelgede toplu taşıma hizmetleri, turizm taşımacılığı yapılan araçlarla sağlanan taşıma hizmetleri ve özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri sağlayıcılarının eksikliklerini giderilmesi için, ilgili kanun maddesinin, belirtilen fıkrasına 7.7.2018 tarihinden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilmiştir.

2005 yılında çıkarılan kanun, 7 yıl süre verilerek 2012'ye kadar toplu taşıma araçlarının engellilere uygun hale getirilmesi ve erişebilirliğinin tam sağlanması için kanunlaştı. Yıl 2012 oldu erteleme geldi, yıl oldu 2015 yine erteleme geldi. Son olarak 7 Temmuz 2018 tarihinde uygulamaya giren toplu taşıma araçlarındaki 'Zorunlu Engelli Rampası' uygulaması, açıklamalara istinaden altını çizerek söylüyorum Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun kararlı ve ısrarlı girişimleri neticesinde (!) iki yıl daha ertelendiğini 'yalakalar' çeşitli açıklamalar yaparak duyurdu. Sosyal medyada da bu erteleme, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun büyük bir başarısı olarak lanse edildiği naralar atılarak kutlandı.
Geçen haftaki yazımda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, yeni gündüzlü yaşam merkezlerinin hayata geçirilmesi için başlattığı çalışmayı sevinçle karşıladığımızı yazmıştık. 1 hafta sonra bu üzücü genelgenin, engelliler tarafından hiç hoş karşılanmadığını belirtmek gerekir.

Siyasi çekinceler sebebiyle hazırlandığına inandığım bu genelge ne anlama geliyor? 2005 yılından önce engelli olmuşları saymıyorum ve sadece şu empatiyi istiyorum. 2005 yılında çıkarılan kanun itibariyle o yıl doğan bir çocuk, 2019 yılında 14 yaşına gelmiş birey olarak hayatına devam ediyor. Belki doğuştan, belki sonradan, belki de bu yıldan sonra tekerlekli sandalyeye sahip olacağını düşünürsek, uygulamaya geçmemiş ve sürekli ertelenen kanun yüzünden, zafer naraları atan otobüs şoförlerinin vicdanına bırakılmış erişilebilirliğin hangi insanı boyuta sığdırılacağını düşünmeden edemiyorum!

Hani erişebilirlik, toplumsal hayata katılımın en temel gerekliliklerindendi? Engellilerin toplumsal yaşamın her alanına ayrımcılığa uğramaksızın diğer bireylerle eşit şekilde katılımlarının sağlanması ve hak temelli politikaların hayata geçirilmesi için erişebilirlik, en önemli unsur değil miydi?

Sözün özü... Bu genelge ile engellilerin 2 yıl daha engellilikleri resmiyet kazanmış oldu. Böylece evlerine hapsolmaları istenmektedir. Belki 2 yıl içerisinde ho-kus pokusla engellilerin engelleri dü- zelir, engelsiz bireyler olarak hayat-larına devam ederler. O zaman da bu kanun tamamen kaldırılır herhalde! Bu ironiyle umudumuzu koruyalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.