Hava Durumu

Engelliler Haftası... 'Kutlama!'

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2017 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2017 07:16

10-16 Mayıs arası Engelliler Haftası, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturup engellilik bilinci topluma anlatılmaya çalışılıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü engelli bireyler oluşturuyor. Yüzdelik dilime baktığımızda bu haftanın, ne denli önemli olduğunu anlamak çok zor olmuyor.
Engellilerin çok büyük bir kısmı ,toplumdan soyutlanmış bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Bunun çeşitli nedenleri var tabii ki. En önemli etkenler, aile ve çevredir bana göre. Aileler aşırı koruyuculuk ve utanma gibi duygusal yaklaşımlarından engellileri evinde saklarken, dışarı çıkarmak istedikleri engelli bireyler ise erişebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunu nedeniyle bağımsız olarak günlük hayatta yer alamıyor. Gelişmiş ülkelerin en belirgin özelliklerinin biri; sosyal hayata entegre olmuş ve günlük yaşam içerisinde gözle görünür sayıda yer alan engellilerin olmasıdır. Bu durum, gelişmiş bir toplum olmayı hedefleyen Türkiye'nin önemli bir yarasıdır.
Temel sorunların yanında en büyük sorun, ülkemizde engellilik bilincinin henüz oluşmaması ve oluşması için de bir politikanın üretilmemesidir. Nedense Engelliler Haftası nedeniyle herkes, bir dizi etkinlik yapmak ve mesaj vermek için birbirleriyle yarışır. Engelliler ve aileleri tarafından ilk bakışta olumlu karşılanan bu çalışmaların içeriğine bakıldığında hayal kırıklığı yaşanır! Ülkemizde tüm resmi ve özel kurum, üniversiteler, özel ve devlet okulları, milletvekilinden, valisine, belediye başkanından, bürokratına, doktorundan, avukatına, mühendisine, memuruna, işçisine, hatta engelli ve engelsiz STK yöneticilerine kadar her zümre, bugünü kutlama mesajlarıyla geçirir!
Şimdi size soruyorum... Siz veya bir yakınınız engelli olsaydı, engelli olduğu için sevinip bugünü kutlama yaparak geçirir miydi? Kimse 'Engelli oldum' diye bayram ve kutlama yapmaz. Onlar için bir şeyler yapmak istiyorsanız, engellilik bilinci adına kendimizi ve çevremizi eğitelim. Bu işi en iyi öğreneceğiniz kişiler de engelli bireylerin kendisi ve aileleridir.
Onlara yakın durmayı, ne gibi zorluklar yaşadıklarını, nasıl bir yaşam ve çevre hayal ettiklerini sorun. Engelli bireylere nasıl yardım edebileceğinizi konuşun. Onların dünyasına girdiğiniz zaman gerçek dünyada yaşadığınızı hissedeceksiniz. Menfaatsiz sevginin ne demek olduğunu öğreneceksiniz. En önemlisi de insan olduğunuzu yeniden hatırlayacaksınız.
Bursa adına üzülerek ifade etmek istiyorum ki, Engelliler Haftası oldukça sönük geçiyor. Belediyeler, kamu kurumları ve STK' lar arasında işbirliği ve koordinasyon istenildiği şekilde yapılmamış. Herkes ayrı ayrı bir şeyler yapmaya çalışıyor. Birisi, diğerinin davetine icabet etmiyor. Engelliler Haftası'nda yine engelliler mağdur ediliyor. Gerçekten çok üzücü...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.