Hava Durumu

Engelli istismarına artık 'dur' diyelim

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2018 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2018 07:34

Son günlerde "Engelliler yararına tiyatro oyunumuz" var diyerek, çağrı merkezlerinden ve değişik numaralardan evleri, işyerlerini ve kişisel telefonları arayan, tanesi 50 TL'den (ya da başka bir fiyatla) bilet satışı yapan kişilerle siz ya da bir tanıdığınız mutlaka muhatap olmuştur.
Hafta içi yaptığım bir telefon konuşması ve sonrasındaki gelişmeleri siz değerli okuyucularımla paylaşıp, engellilerin nasıl istismar edildiğini anlatmak istiyorum. 24 Temmuz günü saat 18.10'da 02322180370 numaralı İzmir alan kodlu bir numaradan arandım. Genç bir kadın "Engelliler için tiyatro yapıyoruz. 12 Ağustos Pazar saat 15.00'te Bursa'da Dede Efendi Kültür Merkezi'nde gösterimiz var. Ev adresinizi verirseniz biletinizi gönderelim, isterseniz oyun günü gönüllü kuryelerimiz tarafından biletinizi salon önünden elden ödeme yaparak alabilirsiniz" dedi. Ben de kimin organize ettiğini, oyunun adını, kim veya kimlerin yararına oyunun gösterileceğini sordum. Cevap ise "1 yaşındaki bedensel engelli bir çocuk yararına, falan filan, yani engelli yararına olacak" şeklinde oldu.

Ben hemen WhatsApp üzerinden ya da mail olarak oyunun davetiyesini göndermelerini istedim. WhatsApp üzerinden gelen fotoğraflarda Bursa Valiliği'ne yazılan izin yazısı, banka bilgileri, IBAN numarası, para makbuzu ve oyun bilgisinin yer aldığı sözde davetiye vardı. WhatsApp mesajından hemen sonra tekrar beni arayıp "Kaç tane bilet ayıralım size? Ev adresinizi verin" dedi. Sonra da konuşmama izin vermeden "O zaman size hemen SMS kesiyorum" dedi ve 2020 Vodafone operatöründen mesaj anında geldi: DOST TİYATROSU hizmeti için tek seferlik vergiler dahil 30 TL Vodafone faturanıza yansıtılarak ödeme alınmasını onaylıyorsanız, bu mesajı ONAY veya EVET yazarak cevaplayınız. Vodafone Mobil Ödeme Sözleşmesi için tıklayınız http://vftr.co/vmos WIRECARD MH 0850 210 56 59 & VODAFONE MH 542

Tabii ki onay vermedim ve hemen konuyu derinlemesine araştırmaya başladım. Bu arada izin yazıları, Denizli merkezden yazılmış ama aramalar İzmir'den yapılıyor. Denizli ve İzmir'deki dostlarımı aradım. Konu ile ilgili bilgilerine başvurdum. İnternet üzerinde birçok araştırma yaptım. Bu istismarcıların yıllardan beri engelli adını kullanarak birçok kişiyi dolandırdığını, haklarında sayısız şikayet olduğunu öğrendim. Olayın trajikomik yönü ise sorumlu kişinin, 2014 yılında "Engelliler istismar ediliyor, lütfen dikkatli olun ve bu kişilere izin vermeyin" şeklinde bir basın açıklamasının olması...

Ne kadar masumca görünüyor değil mi? "Engelliye yardım ediyorlarmış. Ah canım benim... Allah başa vermesin, gözümün başımın sadakası olsun. Çok üzülüyorum hallerine" gibi söylemlerle vicdanlarını temizlemeye çalışan, günahlarından arınacağını sanan, engelli bilincine sahip olmayan, sorgulamayan ve takip etmeyen kişilerin duygularını istismar edip, ceplerini dolduran kişiler her geçen gün artarak devam edecektir. Bunun yanında gerçek anlamda engelliye hizmet eden STK'lar ise görmezlikten gelinmeye devam edilecektir.
Lütfen bu gidişata 'dur' diyelim... Neden takipçi olunmadığı ve ihbarların neden göz ardı edildiği gündeme gelmeli. Mesela bu oyun için tiyatro etkinliği düzenlenmek istendiği yazıyor. 'Ücretli' ya da 'ücretsiz' diye ibare yok. 'Bilet satışı yapılarak şu kişi veya kuruma geliri aktarılacak' diye bir bilgi de yok. Makbuzun üzerinde 'KDV dahil 50 TL' yazıyor ama sözde engelliler ve dezavantajlı gruplar adına meydanlarda dergi, gazete, okullarda, kalem, silgi vb. zarf dağıtanlara ne zaman 'dur' denilecek. Önce engelli STK'ları, vatandaşlar ve yetkililerle birlikte bu istismarlara son verelim. Kurunun yanında yaşı yakmayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.