Hava Durumu

Engelli hakları ve engelli kimlik kartı

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2018 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2018 07:49

Engelli bireyler ya da yakınları, haklarını biliyor mu veya ne kadar biliyor? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuat bilgi sistemine göre işte engelli hakları...
2022 aylık hakkı, gelir vergisi indirimi. emlak vergisi indirimi, özel tüketim vergisi indirimi (ÖTV), gümrük vergisi indirimi, tıbbi, medikal ve eğitim araç gereçleri için KDV indirimi, SHÇEK evde bakım aylığı, EKPSS/kura ile atama hakkı, engelli iş kurma projeleri, korumalı işyeri projeleri, engelli kimlik kartı hakkı, engelli park yeri kullanım kartı, ulaşım indirimleri hakkı, muhtaç aylığı (Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından), elektrik, su, doğalgaz ve gsm tarife indirimleri (kurum inisiyatifi dahilinde), engelliler için AÖF harç indirimi hakkı, müze ve ören yerleri indirim hakkı, rehabilitasyon merkezlerinden yararlanma hakkı, diğer indirimler ve haklar bulunmaktadır. Ayrıca engelli vatandaşlarla ilgili 5378 sayılı Engelli Hakları Kanunu bulunmaktadır. Ancak yasa haricinde bulunan yardım, indirim ve diğer haklar da kurum inisiyatifi dahilindedir.


Ben de okuyucularım tarafından en çok gönderilen sorunlardan birisi olan engelli kimlik kartının geçerliliği konusunu detaylandıracağım.
Engelli kişilerin faydalanacakları hak ve indirimler; ilgili kurum, kuruluş veya yerel yönetimler tarafından belirlenmektedir. Bunun yanında bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarının, engelli kimlik kartı, nüfus cüzdanına işlenmiş engellilik bilgisi ya da engellilere verilen sağlık kurulu raporunu esas alarak engellilere sağladığı kolaylıklar bulunmaktadır. Bu indirimler ve/veya oranları, zaman zaman ilgili kurumlar tarafından değiştirilebilmektedir.
Türkiye'nin en büyük illeri dahil, birçok ilde bu kartların şehir içi toplu taşımacılığında geçerliliği olmasına rağmen Bursamızda yıllardan beri geçerliliği yoktur. Bu şehirde yaşamayan, turist olarak ya da başka bir sebeple ilimize gelen engelli bireyler bu yüzden sürekli mağdur oluyor ve birçok tatsız vaka yaşanıyor... Ayrıca BURULAŞ engelli kartı günlük 10 biniş sınırının Bursa'ya yakışmadığını, modern toplumlarda sağlanan hakların ölçmeyle biçmeyle ilişkilendirilmediğini biliyoruz. Önceden verilen sınırsız biniş hakkının tekrar geri verilmesini ve ASP il müdürlükleri tarafından verilen engelli kartının geçerliliği sağlanması için sorunun yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.