Hava Durumu

Engelli bireyler için en az 10 bin atama bekliyoruz!

Yazının Giriş Tarihi: 06.11.2019 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.11.2019 08:39

Kamuya engelli personel alımı için 2019 EKPSS ataması bekleniyor. 31 Ekim 2019 itibarıyla kurumların talepleri alındı ve şimdi gözler bakanlıkta. EKPSS 2019 yılı/1 seçme sınavı puanlarına göre kurumların yüzde 3'lük kotası gereği yeni atamalar yapılacak. Adaylar, kotanın yüzde 5 olmasını ve 10 bin kişilik alımın yapılmasını bekliyor!

Kamu, kurum ve kuruluşlarına Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı EKPSS ile 2019 yılında henüz atama yapılmadı. Merkezi olarak EKPSS 2019/1 için geri sayımın başladığı bilgisi de sonunda geldi. Bu güzel haberlerin en az 10 bin atama ile de taçlanmasını, hatta beklenilen bu rakamın daha da yukarıya çekilmesini engelli bireyler ve aileleri olarak umuyor ve bekliyoruz.

Bu kapsamda 31 Ekim 2019 itibarıyla tamamlanan ve EKPSS için kurumların talep toplama süreci bitti. Kamuya en az 10 bin atama bekleyen 2019/1 EKPSS adaylarının bu taleplerinin görmezden gelinmemesi gerekliliğini bir kez daha vurgulamak isterim. Daha önceki yazılarımda yer verdiğim, istihdamın engelli bireyler için ne kadar hayati önem taşıdığı hususunu da bir kez daha anımsatmak isterim.

Bu konuda en büyük hak arayıcılardan Türkiye Engelliler Platformu'nun resmi Twitter sayfasında da geçtiğimiz günlerde görüşmelerin ardından nihayet EKPSS 2019/1 için kadro sayısı gelmese de bir sürece girildiği kaydedilmişti. Biz de köşemizde bu söylemi dile getirmiştik ve getirmeye de devam ediyoruz.

İşte... Türkiye Engelliler Platformu'nun yaptığı açıklama:

1) 30.10.2019, saat 13:30'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Dairesi Hizmetleri Müdürlüğü'yle yapılan 50 dakikalık görüşme neticesinde kadroların 31 Ekim tarihinde bitirilmesi planlandığı bilgisini aldık.

2) 31 Ekim'den sonra toplanılan kadroların, atama bekleyen engellileri mutlu edebilecek şekilde çalışma yapacakları ifade edildi. Israrla sormamıza rağmen toplanılan kadroların sayısıyla ilgili bilgi verilmedi.

3) Kadro sayıları ile ilgili düzenleme yapılmasıyla birlikte en yakın zamanda tercih kılavuzunun yayınlanacağı bilgisine ulaştık. Atama bekleyen engellilerin sabrı kalmadığı, bu süreçte Bakanlık olarak gereken çalışmaların ivedilikle yapılmasını hatırlattık.

4) Kasım ayı içerisinde koordineli bir şekilde Bakanlık görüşmelerinin devam edeceği, kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Engelli bireylerin iş hayatına atılması çok önemli diye diye dilimizde tüy bitti. İş hayatına atılan, helalinden evine ekmek götürmeye başlayan bu kişiler özgüvenleri sayesinde aile ve çevresinin sosyal statüsünü kabulü ile ilk olumlu adımları atmaya başlar. Evinden çıkıp toplum hayatına entegre olmuş, sosyal yaşam şartları gelişmiş şekilde sağlıklı ve kendi engel gruplarından ayrı diğer bireylerle etkileşime girerler ve kişisel olarak gelişimleri de hızlanmış olur. Çocuğuna harçlık verip, marketinden alışveriş yapıp faturasını ödeyerek ekonomiye katkı koyar. Sivil toplum kuruluşlarından haberdar olup sanat ve spor aktivitelerine dâhil olarak özel yeteneklerini gösterme imkânı bulurlar. Yaptığı iş doğrultusunda üreten, kendisine yeten, ailesine ve çevresine yük olmadan yaşamını devam ettirerek tüm sorunları en aza indirgeyip mutlu mesut yaşayan bireyler olurlar. Ayrıca ne kadar çok engelli yurttaşımız caddede, sokakta, işyerlerinde göz önünde olursa engel gruplarının tanınırlığı ve engellilik bilinci de toplumumuzda hızla artar.

Oscar ödüllü İrlandalı yazar George Bernard Shaw'ın şu sözünü unutmayalım: Yaşamayı bir savaş olmaktan kurtarmak isteyen hayatla barışmasını sağlayacak kadar para sahibi olmalıdır. Bu söz, tam da engelli bireylerin durumunu özetliyor.

Devlet büyüklerimizden bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. 'Şu kadar yardım, bu kadar yardım ediyoruz' diyerek muhtaç politikasının sürdürülmesini istemiyoruz. Engel durumuna ve çalışabilirliğine göre imkân verin, şartları kolaylaştırın. İş veriminin maksimum düzeyde yaşandığı engelli bireylerin iş gücünden kamu olarak siz de daha fazla yararlanın. Engelli bireyler için en az 10 bin atama bekliyoruz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.