Hava Durumu

Engellenen seyahat özgürlüğüne dair

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2019 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2019 08:21

Bu haftaki köşe yazım, her ilde sıkça yaşanan, kendini ve engelli bireyleri bilmez kişilerin insanlık suçlarına dair yaşanmış olaylara karşı Engelsiz Erişim Derneği'nin basın açıklamasını içeriyor. İşte o çarpıcı cümleler:
"Engelliliğin fiziksel yeti kaybından değil, toplumda yer alan önyargı ve bilinçsizlikten kaynaklandığı bir kez daha kanıtlandı... 18.06.2019 günü akşam saatlerinde yaşanan ve facia olarak değerlendirilmesi gereken bir olay sonucunda, görme engelli Şeyma Büyükurvay'ın seyahat hürriyetine insanlık dışı bir şekilde müdahale edildi.

Kocaeli'de ikamet eden arkadaşımız, akşam 17.00-17.15 civarında bir alışveriş merkezine gitmek amacıyla durakta beklediği sırada durağa gelen 41 J 0222 plakalı otobüsün şoförü, önce kullandığı otobüsün arkadaşımızın sorduğu duraktan geçmediğini beyan etmiş, sonrasında ise onu otobüse almış ve kendisinin de oradan geçeceğini söylemiştir. Yaklaşık 30-35 dakikalık bir yolculuktan sonra Şeyma Büyükurvay'ın ineceği durağa kalan mesafeyi sorması üzerine kendisinin ters yerden bindiğini, daha 20 dakikalık bir yolları olduğunu ve beklemesi gerektiğini ifade etmiştir. Şeyma Büyükurvay, bir başka ara durakta da inebileceğini, oraya gelindiğinde kendisine neden bilgi verilmediğini ifade ettiğinde ise şoför tarafından yüksek sesle 'Sen orada inemezdin. Sana iyilik yapıyoruz. Bekle!' şeklinde sözlü saldırıya maruz bırakılmıştır. Arkadaşımızın, buna şoförün karar vermesinin mümkün olmadığını, kendi sorumluluklarını taşıyabilecek bir birey olduğunu anlatması üzerine ise şoförün sözlü saldırısı devam etmiş ve Şeyma Büyükurvay zorla otobüsten indirilmiş, arkasından da şoför inerek sözlü saldırılarını sürdürmüştür. Arkadaşımıza yardıma gelen bir başka vatandaşa da şoför tarafından 'Bırakın şunu. Mağduru oynuyor!' ifadeleri kullanılmıştır. Tüm bu yaşananlar sonucu Şeyma Büyükurvay, olayı yargıya taşımıştır.

19.06.2019 günü ise başka bir görme engelli arkadaşımız, Edirne'de bir otobüs şoförü tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılarak darp edilmiş olup tedavisi devam etmektedir. Yaşanan her iki olay, hem insan onur ve haysiyetine saldırı niteliği taşımakta hem de kişiye sıkı sıkıya bağlı olan seyahat hürriyetini ihlal etmektedir. Bu durum hem uluslararası hem de iç hukuk anlamında suç teşkil etmektedir.

Yukarıda özetlenmeye çalışılan yasal düzenlemeler, toplumda ayrımcılığı önlemek ve herkesin sahip olduğu temel kişilik haklarını özgür biçimde kullanmasını sağlamak amacına yöneliktir. Ancak tüm bu tedbirlere rağmen toplumda mevcut önyargılar, eğitim eksikliği ve başkasının yerine düşünme anlayışı kırılmadığı sürece istenen hedefe ulaşılması mümkün olmayacaktır. Bu çerçevede başta bu vahim vakaların yaşandığı belediyeler olmak üzere her türlü hizmet sunucusunun, kişilerin sadece insan olmaları nedeni ile sahip olduğu haklarının kullanılmasını önleyecek her türlü müdahaleye karşı tedbir almaları gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.
Gerek fiziksel gerekse psikolojik şiddete maruz bırakılan arkadaşlarımız ve tüm insanlık adına, söz konusu muameleleri gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.