Hava Durumu

Deaflympics. Sessiz sedasız kalma, el salla

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2017 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2017 08:23

Deaflympics yani İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın 23.'sü 18-30 Temmuz'da Samsun'da yapılacak. Peki Deaflympics nedir? Olimpiyat Oyunları gibi, Deaflympics de dört yılda bir düzenleniyor. İlk Deaflympic, Paris'te 1924'te yapıldı ve engellilere yönelik ilk sporcu etkinliği olarak tarihe geçti. İkinci Dünya Savaşı hariç Deaflympics, büyüyen katılımcı ülke ve sporcu sayısı ile dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu... 1924'te 9 Avrupa ülkesinden sadece işitme engelli 148 sporcu bronz, gümüş ve altın madalya için yarıştı. Bugün ise 113 katılımcı ülkeden 5 bine yakın sporcu ile yapılacak.
Deaflympic oyunlarında mücadele edebilmek için; sporcuların kulağında en az 55 db işitme kaybına sahip olmaları gerekir. Olimpiyat Oyunları, Paralimpik ve Özel Olimpiyatlar'ın aksine işitme cihazlarının kullanılmasına izin verilmiyor. Rakiplere rehberlik etmek için bir bayrak ve ışık flaşı gibi görsel araçlar kullanılır. Deaflympics seyircileri, her iki el göğüs hizasında, avuç içleri birbirine değecek şekilde hareket ettirilir. Yani işaret dilinde alkışlayarak tezahürat yaparlar.
Bu büyük organizasyonun ülkemizde, Samsun'un ev sahipliğinde yapılacak olması insanı heyecanlandırıyor. Organizasyonun ülkemize yapılmasında Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'ın büyük desteklerinin olduğunu unutmamak ve teşekkür etmek lazım. Spor organizasyonları, ülkelerin tanıtımı açısından dünyanın en önemli aracıdır. Bunu en iyi şekilde kullanacağımızdan eminim.
Türkiye'nin 101 sporcu ile katılacağı oyunlarda kadınlar basketbolda Çağla Aslan, Gözdenur Örencik, Meltem Subaşı, Merve Yeşilyurt; erkek basketbolda Bülent Dursun, Hakan Çoban, Volkan Koçlu, Emrullah Gökalp; atletizmde Şükrü Çetinkaya, Doğan Biçer; güreşte Muhammet Akdeniz; karatede Yücel Taşkulak, Fatih Akbulut, Osman Emre Kula ve teniste Emir Vatansever olacak. 6 branşta 15 sporcu, Bursa'yı milli forma ile temsil edecek.
Bu tablo, Bursamız için oldukça önemli. Tüm sporcularımıza başarılar dilerken, olimpiyatın kendine has kültürü olan gerçek spor ruhunu içinde taşıdığını da belirtmeliyim. Bu kültürün ülkemizde olgunlaşması, yerleşmesi ve gelecek nesillere aktarılması için tribünleri boş bırakmamalıyız. Başka organizasyonların da ülkemize alınabilmesi, ülke tanıtımının sağlıklı yapılabilmesi için, temel ihtiyaçların yanında, gönüllüler ve seyircilere çok büyük görev düşüyor. Bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğimize gönülden inanıyorum.
Oyunları http://deaflympics2017.org resmi internet sitesinden takip edebilirsiniz. Millilerimizin alacağı başarılı sonuçlarla gururlanmak istiyoruz. Şimdiden ellerimizi sallamaya (alkışlama) başladık. Başarılar ay yıldızın evlatları...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.