Hava Durumu

Cüceleri deve dönüştürelim mi?

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2017 04:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2017 04:47

Bursa Nilüfer'de bulunan ve orta-ağır düzeyde zihinsel engelli bireylere eğitim hizmeti yürüten İpek Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Okulu'nun öğrencilerinden oluşan İpek Özel Çocuklar Tiyatro Topluluğu, belki de Türkiye'de bir ilke imza atacak.
'Özel' demişken 'İpek Özel Eğitim' Milli Eğitim'e bağlı bir devlet okulu... İsmindeki 'özel', eğitimin özelliğinden kaynaklanıyor. O zaman özel eğitimin de kısa tanımını yapalım. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların engel ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime 'özel eğitim' denir. Eğitimin temel amacı, kendine yeten bağımsız bireyler yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır.
Okulun kendi türleri arasında ülkemizde açılan ilk iki okuldan birisi olması vizyon, misyon olarak rol model alınması ayrı bir nitelik katıyor... Okul Müdürü Neşe Bolcal, Müdür Yardımcısı Uğur Armutçu ve okulda eğitim gören öğrenci Numan Eren'le yaptığımız sohbet beni oldukça etkiledi.
İpek Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Okulu, özel eğitimin yanında sportif ve sosyal anlamda da son derece aktif. Bu faaliyetlerin en önemlisi, bahsettiğim tiyatro oyunu. Öğretmenler, idareciler ve veliler inanılmaz özveriyle hazırlanan 4 perdelik Pamuk Prenses ve 7 Cüceler adlı oyunda sahne alacak. 45 dakikalık komedi oyununu, orta-ağır düzeyde zihinsel engelli okul öğrencileri oynayacak. Ülkemizde daha önce tiyatro gösterisi sunan zihinsel engelli bireyler oldu. Ancak bunlar, genelde hafif düzeyde zihinsel engelli bireylerdi. Bu açıdan da ayrı bir önem taşıyan oyunun biraz da prensinden bahsetmek istiyorum.
Numan Eren sportif, sempatik, yakışıklı, neşeli, sosyal ve iletişimi oldukça başarılı özel birey. Yüzme branşında 4 birinciliği var. Katıldığı tüm yarışları kazanan Numan'ın hedefi, milli forma ile 2020 Paralimpik Oyunları'na katılarak okulunu ve ülkemizi temsil etmek... 19 yaşındaki delikanlı, 10. sınıf öğrencisi ve tiyatro oyununda prensi canlandırıyor. Rolünü sergileyeceği günü sabırsızlıkla bekliyor.
Orta-ağır düzeyde zihinsel engelli bireylere kalıcı şeyler öğretmek oldukça zordur. Bunu yapmak için belli bir müfredatı uygulamak kesinlikle yeterli olmaz. Bu anlayıştaki öğretmen ve idareciler, kendilerinden ödün vererek bu çocukların eğitimine devam ediyor. Bir devlet okulunun bu denli kapsamlı tiyatro oyununu sergileyecek olması tüm Bursa'nın gurur kaynağı olmalı ve de sahip çıkılmalıdır. Sınırlı destek veren birkaç özel kuruluşun yanında özellikle Nilüfer Belediyesi'nin Uğur Mumcu Gösteri Merkezi'ni oyunun hem prova, hem de sahnelenmesi için ücretsiz tahsis etmesini önemsiyorum. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm belediyelerimizi bu etkinliğe ve okula sahip çıkmaya davet ediyorum.
O güzel çocukların heyecanına ortak olalım. 7 Nisan Cuma günü, saat 14.00'te ücretsiz izleyebileceğiniz Pamuk Prenses ve 7 Cüceler oyunu için Uğur Mumcu Sahnesi'ni tıka basa doldurup desteğimizi verelim. Belki bu ilgi, okulun ve çocukların şevkini artırıp oyunun turnelenmesini sağlayarak başka illerde Bursa'nın tanıtımına da katkı sağlayacaktır. O zaman haydi Bursa! Cüceleri deve dönüştürme zamanı....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.