Hava Durumu

AVM'lerde engellilere özgürlük

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2018 08:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2018 08:37

Engelliler için alışveriş merkezleri denildiği zaman genellikle otoparklarda engelli alanlarına ayrılmış park alanlarının duyarsız vatandaşlarca istilası, engelli bireylerin şikayeti ve AVM yetkililerinin kestirdiği cezalar gelir. Hafta içi Engelli Kadınlar Derneği Başkanı Canan Baygın'la sohbetimizde çok önemli bilgiye ulaştım. Aslında bu sorunun olduğundan asla haberdar değildim. Ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik anlamında engelliler için düzenlemelerin eksiksiz olduğunu düşünüyordum. Malum sıcak para akışı (!) engellileri de potansiyel tüketici yapıyordu.
Gelelim soruna... Bursa'daki AVM'lerde engelli giysi deneme kabininin olmaması... Olmaması bir yana, kabin koydurmak için uğraşan ENKADER yetkilileri örnek illeri de göstererek (Ankara'da var) olabilirliğini ve olması gerektiğini izah etmeye çalışadursun, yetkililerden alınan cevap, abesle iştigal. "Ankara memur kenti, oradaki engellilerin alım gücü yüksek. Bursa'da durum böyle değil" diyorlar.
Olaya nasıl bakacağımı bilemiyorum, şoktayım. Bu eksikliği gidermeyen, yukarıdaki cevabı veren AVM yetkilileri ve mağaza sahipleri tarafından baktığım zaman, engellilerin insan haklarına sahip olmadığını, sağlıklı bireylerin dünyasında olmaması gerektiğini, eğer olacaksalar ceplerinde yüklü miktarda banknotlar olmalıydı. Engelli birey tarafından olaya bakılacak durum yok aslında. Sözüm ona AVM ilgililerinin cevabı bizim insanlık dışı muamele görmemizi gerektiriyor çünkü.
Şimdi Bursa'daki tüm yetkililere sesleniyorum... Bir engelli bireyin alışveriş hakkı yok mu? Alacağı ürünü kendi engeline göre düzenlenmiş kabinlerde deneme hakkı yok mu? Engelliyi 'öcü' gibi gören bu uygulamalara ne zaman 'Dur' diyeceksiniz? 'Dur' demeyecekseniz ceplerini doldurun ki kâle alınsınlar.
Küçücük bir düzenleme ile engellilerin soyunma kabini sorunu çözülür. Sevgili Canan'ın önerisi çok mantıklı... AVM'lerde bütün mağazalar soyunma-giyinme kabini yaptıramıyorsa, AVM'lerin ortak bir noktasına yapılacak deneme kabini ile sorun çözülmüş olur. Kimsenin vaktini almadan, diğer bireyleri bekletmeden, engelli soyunma giyinme kabinine gidip, denemesini yapıp tekrar mağazaya döner.
Engelliler maalesef her alanda birçok insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Her zaman dediğim gibi bize "Engelliler gün ve haftalarında yanınızdayız. Sizi seviyoruz, sizlerin hayatını kolaylaştırmak için çabalıyoruz" nutukları çekmek yerine gerçekçi olun. Zaten merak etmeyin, o yapmacık tutumların tüm engelliler farkında. Ah nerede o mahallelerimizdeki "Yaradılanı severim Yaradan'dan ötürü" diyen esnafımız...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.