Hava Durumu

Asıl farkı Sayın Vali tasarlamalı!

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2017 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2017 07:39

Bursa Valisi Sayın İzzettin Küçük'ün engelliler ve dezavantajlı gruplara olan hassasiyetini herkes biliyor. Son zamanlarda bu gruplarla ilgili olan faaliyetlere bizzat katılarak engellilik bilincinin yayılması ve eksikliklerin giderilmesi hususunda beyanlar veriyor. Bu durum, biz engelli bireyleri ve yakınlarını oldukça mutlu ediyor.

Yapılan faaliyetler tüm engel gruplarını bir araya getirme açısından önemli görünüyor. Ama Bursa engelliler camiasını bir araya getirmenin en kolay üç yolu vardır: Bu yolları çoğu kişi inkar etse de gerçeği değiştirmez bu durum. En önemli olanı, şehrin siyasi ve bürokratlarının katıldığı programlar, yemekli-gezmeli programlar ve hibe programlarıdır. Toplantı içeriği çoğu kişiyi ilgilendirmez. İçerikle ilgilenen kişiler gerçekten engel grubu ya da grupları için sürekli katkı koymaya çalışan yüzde 5-10'luk dilimdir. Bu dilim içerisinde yer alanları ve diğer 'asalak dilimi' diye tabir ettiğim dilimdekileri herkes bilir aslında. Bu çoğunluk grubundakiler; sözüm ona yıllardan beri kendi dernekleri ve engel gruplarının sorunlarını çözmüşçesine üst perdeden takılıp kendilerini çok önemli, olmazsa olmaz, onlar olmazsa engelli sorunlarına kimse çözüm bulamaz, Bursa'nın kurtuluşu kendi ellerindeymişçesine üfürüp dururlar. Ayrıca dönemine göre en formda siyasi parti hangisiyse oradan seçim zamanı milletvekili aday adaylığı, yerel seçimlerde encümen adaylıkları asla ıskalanmaz! Oysa geçmişlerinde yüz kızartıcı suçlardan aldıkları cezaların onlar için hiç önemi yoktur. Bir dernekten uzaklaştırılsa başka bir yenisini kurup sosyal statüsünü geri kazanır kolayca nasıl olsa. Sesi gür çıktığı için, 'Aman' diyerek kamu kurumları da 'Aman şu adam ne istiyorsa verin gönderin, huzursuzluk çıkarmasın' der ve ne iş yaptığı sorgulanmadan istediğini alır.

Bursa engelliler camiası olarak yenilenmeye ihtiyacımız var. Uyduruk projeleri, hibe alan ve yandaşlarının faydalandığı, engel grubuna bir faydası olmayan, buluş yapmış gibi süsleyip sanki engellilerin sorunlarını çözmüşçesine reklam yapmakla, ütopyalar üreterek, okullara zarf dağıtıp, müzik, kalem, tişört vb. satarak, caddelerde broşür dağıtıp yardım toplayarak, STK'nın faaliyet alanı dışında organizasyonlar yapmaya çalışarak, 'Konser ya da spor müsabakaları var' deyip bilet satıp organizasyonu gerçekleştirmemek, iyi niyetli ama işin içyüzünü bilmeyen yetkilileri kandırıp kısa süreli kâr elde edebilirsiniz. Gerçekler ortaya çıkınca, işini hakkıyla ve alanında yapan STK'ları zora sokarak onların destek almasını zorlaştırıyorsunuz. Çünkü sapla saman karışıyor ve herkese önyargıyla bakılıyor.

Bu arada örnek bir projeden bahsetmeden geçemeyeceğim. Bursa Küresel Girişimci Engelliler Derneği'nin 'Farkı Ben Tasarlarım' isimli 8 ay sürecek, 400 saatlik grafik ve web tasarım kursunda 20 engelli birey, 'grafik desen çizme' ve 'web tasarımı' konusunda eğitilecek. Proje sonunda Vali'mizin sözüyle, kursiyerlerin istihdam edilmelerine yardım edilecek. Proje için Samet Şahin, İbrahim Sönmez ve emeği geçenleri ayrıca kutluyorum.

Geçmiş dönem tecrübelerime dayanarak engelli STK toplantısına, engelliler ile ilgili resmi kurum toplantılarına seçerek katıldığımı belirtmek isterim. Engelliye bir faydası olmayacağını gördüğüm davetlere bir daha gitmediğimi de belirtmek isterim. Bunun amacı işini layıkıyla yapan, engelli sorunlarını çözmek adına doğru kişi ve STK'larla beraber olup, düşünceleri birlikte hayata geçirmektir. Bu yazım çok kişiye dokunacaktır. Bana kızanların sayısı çok olacaktır. Bununda umurumda olmadığını, doğru yolda ilerlemeye devam edeceğimi söylemek isterim. Ya düzeleceğiz, ya düzeltileceğiz...

Sayın Vali'm... Hassasiyetinize binaen Bursa'da özellikle engelli derneklerinin yardım toplama alanlarının daraltılması, okullarda, sokaklarda vb. yerlerde bunlara izin verilmemesi, doğru STK ve kişilerle ortak çalışmalar yapılması, yüzün üstünde olan engelli dernek sayısını düşürüp, gerçek manada hizmet edenleri öne çıkaracaktır. Ayrıca tüm kurumlarda engelli dernek temsilcilerinden bireylerinde yer aldığı engelli birimi oluşturulması, engellilik bilincinin verilmesine 'farkınızın fark edilmesine' sebep olacaktır diye düşünüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.