Hava Durumu

Albinolar...

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2017 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2017 08:22

Çevremizde gördüğümüz ya da görmemezlikten geldiğimiz beyaz saçlı, dünya tatlısı bireyler onlar... Albinizm, temel olarak genetik bir durumdur. Her canlıda, ona rengini veren melanin adlı pigmentler vardır. Pigmentler, tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir ve canlının genetiğine bağlı olarak değişik renklerde olabilir. Albinizm sahibi kişi ve canlılarda ise cilde, saça ve gözlere rengi veren bu melanin pigmenti, genetik bir eksiklikten dolayı ya hiç yoktur ya da çok azdır.
Albinizm, aynı zamanda kalıtıma bağlıdır ve genlerle bir nesilden diğerine geçer. Albinizmden sorumlu olan gen; göze, deriye ve saçlara melanin pigmentini nasıl üreteceği bilgisini taşıyan gendir. Albinizm ile ilgili genler de hem anneden hem de babadan gelmektedir ve melanin pigmentinin üretimiyle ilgili her iki gen de doğru çalışmamaktadır.
Albinizm, yaygın kanının aksine sadece bir cilt hastalığı değil, genetik bir durumdur.
Halk arasında 'albino' olarak bilinen albinizmli bireyler, zamanla görme kaybı yaşamaya başlıyor. Bu görme kaybına bağlı olarak, devlet tarafından yüzde 40 ile yüzde 90 arasında engelli olarak kabul ediliyor. Dünyada her 17 bin kişiden biri albinizmle yaşıyor. Türkiye'de ise 3-4 bin albinizmli birey olduğu tahmin ediliyor.
Albinizmin teknik ve bilimsel tanımından sonra, kendi izlenimlerimle albinoların günlük hayatta gösterdikleri davranışlardan da bahsetmek istiyorum.Tanıdığım çoğu albino dostum, yaşam dolu, hayattan keyif alan, durumlarını kabullenmiş, acayip bakışlara aldırmadan, saçma sapan sorulara samimiyetle cevap veren, şakalaşan, duygusallaşan, uymayı çok seven, kısacası normal insan davranışlarının aynısı gösteren kişilerdir.
Albinoların doğuştan kendilerine verilen farklı görüntünün dışında bizlerden hiçbir farkı yoktur. Albinolar belki de farklı olmak için çabalayan şekilden şekle girmek ve dikkati çekmek isteyen kişilere nazire yaparcasına doğuştan bu güzel özelliği kazanmışlar ve pozitif enerjiye çevirmişlerdir. Onlar hiçbir zaman dikkat çekmek için uğraşmazlar, beraber yürüdüğünüz zaman size değil, insanlar onlara bakarlar. Bu özelliklerini her zaman kıskanmışımdır. Farklı olmak, bence önemlidir. Bazı olumsuzlukları da yaşamıyorlar değil. Kendini bilmez cahilce sorulara muhatap olup canlarının sıkıldığını da biliyorum. Diğer engel gruplarına baktığımızda bu duruma daha az rastlanması, engellilik bilinci adına albinoların toplum tarafından az da olsa bilindiğinin göstergesidir.
Yazımı sonlandırmadan birçok tanıdığım albino arkadaşımın yanında, çok sevdiğim albino kardeşlerime teşekkür etmek istiyorum. Hayatımın önemli albinolarından Çetin İnaç ve Emrah Kartal'a albinoları tanımama ve tanıdığım zamandan bugüne kadar hayatıma tat kattıkları için teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.