Hava Durumu

Sıkılıyor muyuz!

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2018 07:36

Klişedir. 70'li yılların coğrafya kitaplarında 'kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biriyiz' yazardı.
Saman ithal ederek, ta Uruguay'dan angus sığırı getirerek bu özelliğimizi nicedir sakatladık.
Son tahlilde, patates ve soğana boyun eğdik, şimdiki mağlubiyetimiz ve mağduriyetimiz limondan.
Geçen yıl, 1 milyon ton rekolte yapan limonun fiyatı el yakıyormuş. 1 milyon ton limon kaç kilo ediyor, bunu 80 milyona bölünce onu da 365'e bölünce adam başı günde kaç limon tüketiyoruz şeysini bulacaktım, bulamadım! (Hafta sonu YKS'ye, dolayısıyla TYT ve AYT'ye giren gençler bir el atın!)
Çarptım böldüm problemin altında kaldım, ama şu bir gerçek:
Hale kilosu 1-2 liradan gelen limon tezgaha gelinceye kadar 8 liraya çıkıyormuş.
Patates ve soğan astronomisine bir kulp bulamadım ama limon aklıma, 80'lerin sonunda (Google'a baktım geldim) 29 Kasım 1987'de yapılan erken genel seçimde, bugünün CHP'sinin muadili SHP'nin 'Limon gibi sıkılmayın!' kampanyasını getirdi.
Fizik profesörü (Aa bir fizikçi daha!) Erdal İnönü'nün liderliğinde yapılan kampanyada vatandaşa '5 yıl daha limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı?' diye sorulmuş, kampanya görece olarak başarılı olmuş, hükümeti de Turgut Özal yerine Erdal İnönü ve Süleyman Demirel birlikte kurmuştu.
Limonun sosyal demokrasi tarihinde böyle de bir şeysi var yani.
Limon sıkılmalık bir sebze! Sıkılmak da tıbbi bir sorun aslında. Anksiyete tabir edilir.
Baktın limon fiyatı olmuş 8 TL, canın sıkılır, limon sıkamayacağım salataya diye!
Sıkılır çünkü, limon yemeyenin dişleri dökülür! Eski zamanlarda denizcilerde çok görülürmüş C vitamini eksikliği. Adam okyanus geçiyor nereden bulsun limonu. Dişeti çekilmesinin yanı sıra 'halsizlik' de bu mahrumiyetin göstergelerinden biriymiş.
Limon gibi 'ekşi' sözlükte bu durum, 'ayılana gazoz bayılana limon' lafının orijini de bu halsizlik vakası olabilir pekala diye izah edilmiş.
Deyip, şu soğan, patates şimdi de limon muhabbeti acaba 'bolluk paradoksu'ndan kaynaklanıyor olmasın sakın diye bağlayalım faslı. Bir ürün iyi para edince herkes onu üretir pazara çıkınca bolluk sebebiyle fiyat düşer. Ertesi sene kimse üretmez, bu kez de kıtlıktan dolayı fiyat yükselir hesabı..
Yazı uzun oldu biraz, umarım sıkılmadınız gençler!

Meksika'ya solcu başkan!

Meksika'da devlet başkanlığı seçimini 'yolsuzlukla mücadele ve emekli maaşlarını artıracağı' sözü veren solcu Andres Manuel Lopez Obrador (Jean Claude Van Damme gibi tek kişi ) kazandı. Rakibi Jose Antonio Meade de, herhangi bir televizyoncuya mesaj atarak mı yaptı bunu bilmiyorum, Obrador'un kazandığını kabul etti.
Meade'nin başında bulunduğu PRI, tam yarım asırdır iktidarı elinde tutuyordu.
64 yaşındaki Obrador (Marem'e mesaj çekiyorum!) bundan önce 2 kere daha aday olmuş ama seçilememiş. Yılmamış, nihayetinde kazanmış.
Şekilde görüldüğü gibi buraya kadar olan şeyler, 'geliş(me)meye niyetli her ülkede' görülebilecek olağan süreçler ve olaylar.
Meksika'yı bizim gibi ülkelerden ayıran hususiyeti, seçim süresince 130'dan fazla aday ve parti çalışanının öldürülmesi...
Yani kıyaslama yapmak gerekirse.. Bizimkiler kazandıktan sonra havaya sıkıyor. Bunlar resmen hedef gözeterek, nişan alarak, öldürme kastıyla ateş etmişler demek ki.
130 aday ve parti çalışanı ne demek ya.
Tahtalara vuralım, ağzımızla cık cık cık diye efekt yapalım, bizde bu sayının 10'da biri eleman ölse, iç savaştan falan söz edilirdi.
Herifler 130 ölüyü, haberin son paragrafına detay gibi yazmışlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.