Hava Durumu

Geleceğin teknoloji harikaları...

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2017 07:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2017 07:34

Yakın gelecekte hayatımıza girecek son teknoloji ürünleri tanıtıyorum. Sadece tanıtmıyorum, Türk insanının bu ürünlerle nasıl bir imtihan yaşayacağını da öngörmeye çalışıyorum.

Buyurun, şematik:

Akıllı yüzük: Telefonunuzu her an elinizin altında tutmak zorunda değilsiniz. Parmağınıza taktığınız yüzük, uzaktaki telefonunuza gelen mesajları, bildirimleri ve mailleri titreşim marifetiyle size bildiriyor. (275 dolar.)
Kullanımı: Telefon zaten titreşiyor, yüzüğe ne gerek var! Yüzük her titreştiğinde ne geldi acaba diye meraklanacaksam, yan odaya geçeceksem bakmaya, telefonu yanımdan ayırmam, konu kapanır. Yemekte, tuvalette hatta banyoda ayrılmadığım aletten, bu yüzük sebebiyle niye ayrılayım ki? Uyaran yüzük icat edecekseniz, yüzüğün manevi çağrışımına uygun icat geliştirin kardeşim! Yüzük parmaktaysa misal desin ki bana, 'Abi bu kızdan ekmek çıkmaz' veya 'Bu tam evlenilecek kız abi, kaçırma!'.

Oyuncular için sanal gözlük: Sanal gerçeklik gözlüğü bu. Takıyorsun gözüne, kuşların uçuşunu, maymunların daldan dala zıplayışını onların gözünden görüyorsun. (400 dolar)
Kullanımı: Amann, ben de bişey sandım. Bana okeyde rakibin ıstakasını gösterecek buluş yap, canımı ye. Bu ne böyle! (Oyuncular deyince aklıma direkt okeyciler geldi.)

Sesle çalışan sanal asistan: Bir sürü şey anlatmışlar ama aklımda sadece 'sesli komutla taksi çağırabiliyor' kısmı kalmış. (90 dolar)
Kullanımı: Taksiyi biz de zaten sesle çağırıyoruz. 'Abi danışmaya bir taksi lütfen diyoruz' iş bitiyor. Buluş, icat, yeni ürün diye bana bunlarla gelmeyin kardeşim!

Hoparlörü her yerde bırakın: Bahçede parti verdiniz, ses sistemlerini eve sokmayı unuttunuz. Yağmurda ıslansa bile bozulmayacak hoparlör geliştirmiş abiler. (595 dolar)
Kullanımı: Bana bunu icat edeceğinize, 'gece amma da kafa ütülediniz, yüksek volümünüzden uyku uyuyamadık' diye çemkirecek konu- komşuyu ikna edecek bi çalışma yapın! Hoparlörü eve sokmayı unutmam ben, hele de yağmur ihtimali varsa...

Havada ve karada kayıt yapabilen drone: İki saat kayıt yapan 'drone'un çözünülürlüğü 12 M (ne demekse) imiş. Suya atsan kendi çıkabilen bu yeni drone seni arkadan izlediği gibi önden de kayıt yapabiliyormuş. (1000 dolar)
Kullanımı: Ah şu alet 5-10 sene önce icat edilseydi de, Yılmaz Erdoğan 'Organize İşler' filminin hava çekimleri için ecnebi teknik ekibe çuvalla para ödemeseydi. O değil de, drone konusu nedense bende hep bir gerilim yaratıyor. Aletin kötü amaçlı insanların elinde olağanüstü bir suç makinesine dönüşmesinden çok korkuyorum. Ve bu korkuda haklıyım.

Jet robot temizlikçi: Robot temizlikçi zaten vardı. Yeni icadın cinliği kuru süpürme, nemli süpürme ve ıslak paspaslama yapabilmesi. Alet, V şeklinde temizlik rotaları da izleyebiliyormuş. (199 dolar)
Kullanımı: Avukat, gazeteci, polis, temizlikçi derken bu robot işinden uzak durmak gelecekte pek mümkün görünmüyor. Yine de dolapların üzerinin tozunu alamayacağı, ütüye- bulaşığa giremeyeceği, dedikodu yapamayacağı, daha mühimi perdeleri söküp makineye atamayacağı ve en mühimi kanepelerin yerlerini kafasına göre değiştirmeyeceği için Hafize Abla'nın yerini tutacağını hiç sanmıyorum.

-Yumuşak g sorunsalı...

Başbakan Binali Yıldırım karne vermek için gittiği Cebeci Ortaokulu'nda akıllı tahtaya 'Sevgili öğrenciler başarılar ve iyi tatiller' yazarken...
'Sevgili' ve 'Öğrenciler' sözcüklerindeki 'g'lerden hangisinin yumuşak hangisinin sert olduğunda tereddüt etmiş. Ve 'G'nin üzerine konulanı eskiden beri anlamadığını' itiraf etmiş.
Başbakan'ın üniversite mezunu olduğunu biliyoruz. Yine de 'Başbakan bu haldeyse, necip milletimin okuma- yazmaya fazla meyl etmemiş cenahı acaba ne halde?' demiyoruz...
Kolay değil çünkü, Türkçe'de bir değil iki değil, say say bitmiyor, tamı tamamına 29 harf var.
İddialı olacak belki ama, 30 yıldır bu harfleri kullanarak ekmek yiyorum.
Dolayısıyla aşinalıktan mıdır nedir, görece olarak -bana göre- en kolay alfabe bizimkisi.
Başbakan'ın 'yumuşak g' tereddüdünden sonra, internet ortamında bilinen alfabeler konulu bir tur attım.
Ne alfabeler, ne harfler var, aman aman evlerden ırak.
İbrani, Arap, Kiril, Ermeni, hele de Gürcü alfabesi...
Ne yazılacak, ne okunacak gibi!..
Allah sizi inandırsın, bütün harfler neredeyse birbirinin aynı sanki.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.