Hava Durumu

Devri sabık yaratmadı, enkaz edebiyatı yapmadı

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2017 07:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 07:31

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın dünkü toplantısının adı her ne kadar 'acil eylem planı' konmuş olsa da, 'ne umdum ne buldum değerlendirmesi' çok daha uygun bir niteleme bana kalırsa.
34 günlük sürede epeyce bir radikal karara imza attı Aktaş. 'Rantabl' olmadığını düşündüğü bir yığın projeyi iptal etti, 'kârlı' olmadığını düşündüğü bir yığın hizmeti kaldırdı.
Ve bir dizi tasarruf önlemini hayata geçirdi.
Bunları tek tek anlatırken 'devri sabık' yaratmamaya özen gösterdi. 'Enkaz devraldım!' demekten imtina etti. Yer yer önceki başkan Recep Altape'nin hakkını da teslim etti ama...
Devri sabık demeseniz de, enkaz edebiyatı yapmasanız da, tabloyu ortaya koyduğunuzda, insanların başka bişey düşünmeleri mümkün değil oysa.
5 milyara yaklaşan borç meselesi, Timsah Arena'nın bir türlü tamamlanamaması, iptal edilen şehir içi teleferik, deniz uçağı ve helikopteri içine alan havacılık faaliyetleri ve Burfaş'ta yaşanan zararın dile getirilmesi.
Geçmiş yönetime üstü kapalı da olsa büyük eleştiri bence.

Büyükşehir 'devlet' gibi

Dönen rakamlar, gelirler- giderler, devasa borçlar, büyük altyapı yatırımları ve sorunları, personel sayısı, hizmet ağı, yani özetle ölçeğin tamamı öyle gösteriyor ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi, orta büyüklükte bir Avrupa ülkesi gibi.
Dolayısıyla bu 'ülke'yi yönetmek için finansman bilmek, en mühim özellik.
Alinur Bey'in belediyecilik deneyimine sahip olmadığını söyleyemeyiz. İnegöl Osmangazi'den sonra en büyük ilçe. Artı, Büyükşehir Belediyesi'ne de hakim olmadığı söylenemez çünkü, belediye başkanı sıfatıyla büyükşehir meclisinin 3.5 yıldan beri otomatik üyelerinden biriydi.
Ticaretten gelmesi, işletme mezunu olması, yani mali tablolara, bilançolara, bütçe tekniklerine hakim olması iyi özellikler.
Hukukçular TBMM'ye gitsin, mimarlar şehir plancıları da belediyeci olsun diye bir algı var kamuoyunda. Oysa büyükşehirlerde o kadar büyük paralar dönüyor ki artık, 'finansman' bilmek bir organizasyonun başındaki kişi için en büyük artı.

Bursasporlu bir başkan daha

Bursasporlu olmayanlara manasız gelecek bir cümle kurayım:
Şükürler olsun ki, yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş da, eski başkan Recep Altepe gibi ciğerden Bursasporlu. Politikacıları bilirsiniz, hangi kentte miting yaparlarsa o kentin futbol takımının atkısını dolarlar boyunlarına. Daha komiği valiler!
Zırt pırt tayinleri çıkar başka vilayetlerde, göreve başlarlar ama 'Türk İdari Sistemi'nin adı konmamış bir yasası varmış gibi, anında valisi oldukları kentin takımını 'tutar gibi' yaparlar. Hatta o takımdan söz ederken 'biz' bile derler.
Bir de tuttuğu takımı gizlemeyen, hatta tuttuğu takım belediye başkanlığı yaptığı kentin takımına gol attığında ayağa kalkıp alkışlayanlar var. (Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın bir GS maçında yaptı bunu.)
Gözlerimi kısıp, gelmiş geçmiş belediye başkanlarını düşünüyorum da, Erdem Saker dışında Bursaspor'a mesafeli olan başka bir başkan anımsamıyorum. Erdem Bey'in ilgi alanı daha ziyade kayak ve çim kayağıydı, amatör sporlardı, o tercihe de saygı duyarız.
Yeri gelmişken söyleyelim Bursasporlular için İnegöllü birinin ciğerden Bursasporlu olması bir miktar şaşırtıcı. Niyeyse Bursa'da böyle bir algı var: İnegöllüler daha ziyade Beşiktaşlı olur şeklinde. Vakti zamanında ortanca enişte küçük Alinur'a bir forma hediye etmiş ve Başkan o gün bugündür Bursasporlu.
NOT: Alinur Bey yarınki Fener maçına gelemeyeceği için üzgün. Cumhurbaşkanı ile Batı Trakya'da olacak çünkü..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.