Hava Durumu

Nepal'den flaş 'Everest' kararı

Dünyanın en yüksek noktası olan 8848 metrelik Everest'e çıkmak isterken son 1 yılda 11 kişi öldü.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2019 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2019 10:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Nepal'den flaş 'Everest' kararı

Nepal Hükümeti yeni tırmanış sezonu için yeni kararlar aldı. Buna göre; dağcıların tırmanış izni alabilmesi için önce 'tecrübelerini kanıtlamaları' gerekecek. Fiziksel testler yapılacak.

Ayrıca bir dağcının izin alabilmek için, Nepal sınırları içinde en az 6500 metre yüksekliğindeki bir başka zirveye çıkmış olması gerekiyor.

Bu yıl Everest'e tırmanış sezonunda rekor sayıda kişi hayatını kaybederken, zirveye çıkan Kanadalı deneyimli dağcı Eila Saikaly dünyanın en yüksek noktasında karşılaştığı manzarayı anlatırken "Son derece kalabalıktı. İnsanlar cesetleri çiğneyerek ilerliyordu" demişti.

23 Mayıs sabahı zirveden önceki son aşama olan Hillary Step'e çıkan Kanadalı film yapımcısı Elia Saikaly, günün ilk ışıklarında bir dağcının cansız bedeniyle karşılaştıklarını, 'böyle bir yükseklikte başka çareleri olmadığı için ekibiyle birlikte tırmanmaya devam ettiklerini' söyledi.

Saikaly, Instagram'da tırmanışın son saatlerini "Yukarıda gördüklerime inanamadım. Ölüm. Kaos. Sıra sıra insanlar ve 4. Kamp'taki çadırlarda ölüler. Geri çevirmeye çalıştığım insanlar da sonunda öldü. Sürüklenerek indirilen insanlar vardı. Cesetleri çiğniyorlardı. Zirve gecemizde sansasyonel haberlerde okuduğunuz her şeyi yaşadık" diye anlattı.

Bu yılki tırmanma sezonu kayıtlara en fazla ölümün yaşandığı dördüncü dönem olarak geçti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.