Hava Durumu

Erişkinlerin yüzde 80'i bel ağrısı atağı geçiriyor

Özel Hayat Hastanesi Beyin ve Siniri Cerrahisi Uzmanı Dr. Erhan Arslan, erişkinlerin yüzde 80'inin, yaşamlarında en az bir kez ciddi bir bel ağrısı atağı geçirdiğini belirterek, "Bu sorun da çoğunlukla yatakta dinlenme ve/veya ilaç tedavisi ile çözülür. Bel ve bacaklara vuran ağrının ise en önemli nedeni bel fıtığıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2019 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Erişkinlerin yüzde 80'i bel ağrısı atağı geçiriyor

Özel Hayat Hastanesi Beyin ve Siniri Cerrahisi Uzmanı Dr. Erhan Arslan, bel fıtığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Bir belde 5 omur ve aralarında yastıkcık görevi gören diskler bulunduğunu kaydeden Arslan, "Sağlıklı bir disk omurgada tıpkı araba amortisörü gibi şok emici olarak çalışır. Disklerimiz omurgayı yer çekimine karşı ve atlama, çekme, itme gibi güçlü hareketlerden korur. Yatma dışındaki tüm hareketlerde özellikle ayakta ve uzun süre oturmada, omurgamıza ve disklere yükleniriz. Fıtıklaşma diskin merkezindeki çekirdek dışarı doğru basınç yapmaya başladığında oluşur. Fıtıklaşan disk bel ağrısı oluşturabilir veya omurilikten çıkan sinir köklerine bası yapıp bacak ağrısına neden olabilir" dedi.

ÖNCE TETKİKLER YAPILIYOR

Bel ve bacak ağrısı şikayetiyle başvuran hastaları öncelikle muayene ederek, gerekli laboratuvar ve radyolojik incelemeleri sonrasında hangi tedavi yöntemini seçeceğimizi planlandığını belirten Dr. Erhan Arslan, şunları söyledi: "Kuvvet kaybı olmayan, 'Bel MR'ında belirgin fıtığı olmayan hastalarda istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve ağrı tedavisine yönelik girişimsel uygulamaları içeren tedaviler uygulanır. Cerrahi tedaviye karar vermemizde temel etkenler; yatak istirahati, ilaç tedavisi ve fizik tedaviye rağmen ağrısı geçmeyen, sosyal ve iş yaşantısı etkilenen, bacak veya ayakta ciddi kuvvet kayıpları ortaya çıkan hastalardır. Cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, mikrocerrahi ameliyatlarıyla hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir. Teknolojideki gelişmelerle kullandığımız mikroskoplarla, dokuları 40 kat büyüterek sinirlere bası yapan fıtıklaşmış dokular mikrocerrahi yönemiyle tedavi edilmekte. Tedavisinde gecikilen vakalardaysa, ağrılar ve felçler kalıcı olabilmektedir."

AĞRILARINIZDAN YARIM SAATTE KURTULABİLİRSİNİZ

Cerrahi tedavide amaç, ağrı ve bacakta güçsüzlüğe neden olan fıtıklaşmış diskin sinire olan basısının ortadan kaldırılmasıdır" diyen Beyin ve Siniri Cerrahisi Uzmanı Dr. Erhan Arslan, şöyle devam etti: "Bel fıtığı olan hastada günümüzde mikrocerrahi tekniği ile mikrodiskektomi (kapalı ameliyat) ameliyatı önerilir. Mikrodiskektomi operasyonunda, daha küçük (1-2cm) cilt kesisi kullanılarak hastanın ameliyat sonrası dönemini daha rahat ve ağrısız geçirmesi sağlanır. Hastalar ameliyattan 5 saat sonrasında ayağa kaldırılarak, yürüyüş yapabilir ve tuvalet gereksinimi yardımsız görebilir. Ameliyattan 1 gün sonrada hastaya egzersiz programına başlatılarak, günde en az 1 saat tempolu yürüyüş önerisiyle taburcu edilir. Cilt kesisi küçük ve dikişşiz olduğundan pansumana gerek duyulmadan hasta bir gün sonra banyo yapabilir. Uyguladığımız mikrodiskektomi (kapalı ameliyat ) tekniği sayesinde hastalar ameliyat sonrası erken dönemde işlerine ve sosyal hayata dönebilirler."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.