Hava Durumu

Başkan Türkay: İşsizliğin nedeni eğitim sistemi

AS TV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Türkiye'de işsizliğin ana nedeninin eğitim sistemi olduğunu söyledi. Eğitimin içeriğinde sorun olduğunu savunan Türkay, müfredatın çağın gereklerine göre yeniden yapılandırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2019 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2019 08:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Türkay: İşsizliğin nedeni eğitim sistemi

AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay oldu. Sönmez Medya ekibinin sorularını yanıtlayan Türkay, ülke ve kent ekonomisini değerlendirdi. İşsiz sayısının son bir yılda 1 milyon arttığı, gençlerin yüzde 27'sinin iş aradığı Türkiye'de işsizliğin ana nedeninin eğitim sistemindeki eksiklikler olduğunu ifade eden Türkay, müfredatın çağın gereklerine göre yeniden yapılandırılmasını istedi. İşgücü kapasitesinin, sanayinin ve hizmet sektörlerinin istediği kalite ve formasyonda eğitilemediğini dile getiren Türkay, "Türkiye, dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olacaksa eğitim sisteminin buna göre yapılandırılması gerekiyor" diye konuştu.

ÇIKIŞ TARIM VE TURİZMDE
Güven ortamı sağlanmadan yatırım ve kapasitenin artmayacağını anlatan Türkay, kalkınmanın yatırımla gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Türkiye'nin hızlı bir çıkış yakalaması gerektiğine işaret eden Türkay, özellikle tarım ve turizm sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Türkay, tarım ve turizm sektörlerinin gelişti- rilmesinin istihdama da katkı sağlayacağını söyledi. Tarım ve turizm konusunda Türkiye'nin kendisini kanıtladığını belirten Türkay, "Ben bir sanayici olarak katma değerli üretim terk edilsin demiyorum ama bunlar çok büyük yatırımlar. Özel iş gücü gerektiren, daha uzun vadeli konular. Ama en hızlı kalkınacağımız sektörler tarım ve turizm. Sanayinin yanında bu iki sektör de desteklensin istiyorum. Zaten vardı, tekrar canlandırılmalı" dedi.

MESLEKİ EĞİTİME DESTEK

BUSİAD'ın katma değerli üretimin desteklenmesi ile ilgili çalışmalarından da bahseden Türkay, katma değeri yüksek, teknolojik ürünlerin eğitimle alakalı olduğunu, bu nedenle eğitim çalışmalarına önem verdiklerini söyledi. 10'un üzerinde eğitim projeleri olduğunu vurgulayan Türkay, Ar-Ge mühendisliği projesi ile 160, dijital eğitim projesi ile de 26 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Meslek okullarında okuyan çocukların yüzde 82'sinin okuduğu bölümde çalışmak istemediğini ifade eden Türkay, Hayri Terzioğlu Meslek Lisesi'nde başlattıkları proje ile burada eğitim gören öğrencilere sanayiye uygun eğitim ve istihdam garantisi verdiklerini kaydetti.

YATIRIM YAPARKEN İYİ PLANLANMALI

Bursa'nın bir Volkswagen fabrikasını daha kaldıramayacağını düşündüğünü söyleyen Türkay, "Şu anki iş gücü dahi bize yetmiyor. O fabrika gelse 800 bin kişiyi istihdam edecektir ama o 800 bin kişi yok. Türkiye'de kalkınması gereken başka yöreler de var. Belki Bursa'nın kabuk değiştirmesi gerekiyor. Otomotiv sanayinin nasıl gelişeceğini biliyor muyuz? Elektrikli araçlar deniyor, insansız araçlar deniyor, büyük taksi drone'lar söyleniyor. Taksi drone olunca herkesin bir aracı olması şartı kalkıyor. Şu anda dünyada 100 milyon araç üretiliyorsa bel- kide gelecekte dünya 50 milyon araçla bu işin altından kalkabilecek. O zaman yapılan yatırımlar da boşa çıkacak. Bunu düzgün bir şekilde öngörülüp, stratejisinin belirlenip, ondan sonra sanayi bölgesi yapılmasına karar verilmeli" açıklamasında bulundu.

2020'DEN UMUTLUYUM

2019'u kayıp yıl olarak görmediğini, aksine durgunluk dönemlerinin yatırımlar için fırsat zamanları olduğunu dile getiren Türkay, "Bu dönemde durmak yerine yatırım yapanlar sonuçlarını da göreceklerdir. Biz bu sene bazı faturaları ödedik. Artık ilerleme zamanı diye düşünüyorum. Bu yüzden 2020'nin sanayici açısından iyi geçeceğini düşünüyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.